DUO+

Veranderende wetgeving, overheveling van taken vanuit de Rijksoverheid; gemeenten krijgen steeds meer taken op hun bord. De middelen nemen niet toe, dus wordt de oplossing gezocht in ambtelijke samenwerking. De gemeenten Uithoorn, Diemen en Ouder-Amstel bundelen hun krachten in samenwerkingsverband DUO+.


undefinedOm te zorgen dat alle medewerkers ook echt efficiënt samen kunnen werken, worden de drie afzonderlijke IT-infrastructuren samengevoegd in één nieuwe
architectuur. “Van meet af aan stond vast dat de oplossing in de cloud gezocht zou worden,” vertelt beoogd teamleider I&A Ronald Morssink van DUO+. Het uitgangspunt: mobile first, app driven en any place, any time, any device. Inovativ leverde met Derk van der Woude de lead-architect voor dit vooruitstrevende project en implementeerde Microsoft-clouddiensten. 

Microsoft Government Cloud Partner of the Year
In de zoektocht naar de juiste partner voor dit project leken alle wegen naar inovativ te leiden, vertelt Morssink. DUO+ zette bij een aantal marktpartijen deelopdrachten uit ter oriëntatie. Daarnaast werden referentiebezoeken gedaan, onder andere bij de gemeente Zeist. Daar werd enthousiast verteld over de rol die inovativ speelde bij de invoering van het nieuwe werken.“Bovendien wees ook Microsoft Nederland naar inovativ – dat had net de Microsoft Government Cloud Partner of the Year Award 2015 gewonnen, door zijn vooruitstrevende kennis van cloudoplossingen binnen de overheidsmarkt. Maar ook belangrijk: bij inovativ voelden we sterk partnership, dat past bij de manier waarop wij werken.”

“OMS helpt ons om direct inzicht te krijgen in onze omgeving en problemen te voorkomen.”

undefinedCloud first, mobile first
DUO+ stond voor de uitdaging om zo’n 800 gebruikers - 600 werkplekken, verdeeld over drie locaties, met elkaar te harmoniseren. Met het streven: zorgen dat iedereen altijd en overal met alles en iedereen kan samenwerken. Want, zoals Morssink stelt: “De tijd dat IT alles dicteerde is voorbij. Mensen laten zich niet meer vertellen wanneer en op welk apparaat ze moeten werken. “De gebruiker staat centraal,” vult René Weber aan, als projectleider datacenter en werkplekconcept. En die gebruiker wordt steeds flexibeler: thuiswerken op de laptop, onderweg op de tablet, mobiel bij de hand. DUO+ wilde daarom van de klassieke werkplek af. Cloud first dus, met de focus op mobile platforms.

Gebruikers centraal
Op basis van Azure Active Directory Premium en Azure infrastructuur-as-a-Service (IaaS) realiseert inovativ de nieuwe omgeving, waarop de applicaties komen te draaien. Opslag, uitwijkmogelijkheden, back-up en herstel van data zijn geregeld met Azure Site Recovery en Azure Backup. Het uitgangspunt van de cloud-architectuur die inovativ ontwierp is People Centric: de gebruiker centraal. Veiligheid en privacy waren daarbij belangrijke gespreksonderwerpen. Data van burgers zijn immers privacygevoelig en moeten goed beschermd worden. Gekozen werd daarom voor Microsoft Azure als public cloud, gekoppeld met Hyper-V en Azure Pack als private cloud-oplossing van Microsoft, welke on-premises in Uithoorn draait. Morssink: “Gevoelige data, zoals het sociale domein en burgerzaken, krijgen dus hun eigen plek in deze hybride cloud, waarover wij in control zijn.”

Altijd en overal veilig toegang tot de werkplek
Alle medewerkers van de drie gemeenten hebben dankzij de cloud-oplossing altijd en overal toegang tot de benodigde data en apps. Veilig en gemakkelijk, dankzij Azure RemoteApp. De werkplekken en apps worden centraal beheerd met System Center en Microsoft Intune. Daarmee kunnen alle apparaten geautomatiseerd worden voorzien van het Windows besturingssysteem en kunnen vanuit één centrale locatie apps en instellingen worden geïnstalleerd en geconfigureerd. Ook op tablets en smart phones, dankzij de integratie met Intune.

Profiteren van nieuwe technologie
DUO+ koos voor een infrastructuur van bestaande Microsoft-technologieën. Het high level design lag al snel vast. “Het grote voordeel van de cloud-strategie is, dat we profiteren van nieuwe technologie zodra die beschikbaar komt,” aldus Morssink. Daarvan ervaren we telkens weer de voordelen. Vanochtend nog bleek een migratie dankzij Live Migration ineens veel minder impact te hebben dan aangenomen.
undefined
Alles vanuit één plek beheerd
Ook de recent beschikbaar gekomen Microsoft Operations Management Suite, waarmee de Azure- en Hyper-V omgeving wordt gemonitord, wordt omarmd. “Met OMS hebben we in één oogopslag inzichtelijk hoe we ervoor staan, welke updates geïnstalleerd zijn en wat cruciale alerts zijn. Alle statistieken op één scherm; de hele afdeling IT kan straks meekijken op het centrale scherm.” Weber vult aan: “Door de integratie met System Center kunnen we bovendien ook Capacity Management doen, en krijgen we voorspellende waardes over het gebruik van onze omgeving”.

Sparring partner
“Hij weet van alles veel, echt tot in de diepte,” zegt Weber over lead-architect Derk van der Woude. “Dat maakt hem tot een goede sparring partner.” Weber en Morssink zijn sowieso goed te spreken over de samenwerking met inovativ. “Flexibel, gedreven. Geen negen-tot-vijf-mentaliteit. En prettig gezelschap bovendien.” Morssink: “We teamen echt om het uiterste uit de technologie te halen. Met dit project lopen we behoorlijk vooruit, niet alle technologie is al proven. Je kan merken dat iedereen het gewoon ook heel leuk vindt om dit met elkaar te doen.”