KPN

Met CloudNL biedt KPN organisaties een veilige, betrouwbare cloud, waarbij data en applicaties binnen Nederland en door Nederlandse ingezetenen worden beheerd. Inovativ hielp KPN bij de bouw van het CloudNL-platform op basis van Windows Azure Pack.
undefined
Gevoelige data vertrouwd in de cloud
Volgens Tobias Maat, Technisch Productmanager bij KPN, aarzelen organisaties om naar de cloud over te gaan. Ze willen gevoelige data niet op zomaar een netwerk opslaan. “Ons vertrekpunt voor CloudNL was het perspectief van de klant”, aldus Maat. “Als KPN hebben we het vertrouwen van onze klanten verdiend, onder meer met telefonie en dataverbinding. Nu zijn we met CloudNL ook dé vertrouwenspartij voor dataopslag.” 

Keuze voor Windows Azure Pack
Als VMware-georiënteerde organisatie maakten we de keuze om ook Microsoft-technologie te implementeren voor onze cloud diensten. Microsoft is met zijn huidige portfolio de trendsetter, dat zie je terug in alle rapporten van Gartner en Forrester. We verwachten dat daar de ontwikkelingen het snelst gaan.”

“Bij inovativ zitten de mensen die ons kunnen helpen. We hebben zelf een bepaald niveau, en zijn niet op zoek naar de breedte, maar naar de diepte.”


undefined

Veilige netwerken, voorspelbare kosten
KPN biedt twee diensten: CloudNL Infrastructrure as a Service (IaaS) en CloudNL Office. Softwareontwikkelaars bieden producten via de cloudservice. Maat: “Wij helpen klanten met de aansluiting op bestaande KPN-netwerken als GemNet en ZorgNet. Dat applicaties via diezelfde veilige netwerken lopen, geeft vertrouwen. Onze managed omgevingen werken met standaard bouwblokken, die je met één druk op de aan knop uitrolt. Het maakt de kosten voorspelbaar, een klant betaalt voor wat hij gebruikt.”

Self-serviceportal voor klanten
Het beheer van Hyper-V gebeurt met System Center, met daarop Service Provider Foundation en dáár weer bovenop Windows Azure Pack (WAP). In IaaS rollen klanten via de eigen self-serviceportal netwerken en virtual machines uit in twee datacenters. Die zijn gekoppeld in één logisch netwerk. 

Geslaagde samenwerking met inovativ
Maat is bijzonder tevreden over de samenwerking met inovativ: “Die was heel plezierig. Er was onderling veel vertrouwen. Mark Scholman was volwaardig lid van ons projectteam. Als Mark niet hier was, konden we hem altijd bellen of een berichtje sturen. Dat heeft zeker bijgedragen aan het resultaat. We hebben ervaren dat bij inovativ de mensen zitten die ons kunnen helpen. We hebben zelf een bepaald niveau, en zijn niet op zoek naar de breedte, maar naar de diepte. Niet veel partijen in Nederland komen daarvoor in aanmerking.