Rabobank

Voor de Rabobank is goede service aan klanten van levensbelang. Om dit zo goed mogelijk te faciliteren, investeert de bank flink in ICT. Zo vroeg ze inovativ in 2008 om de uitrol van software wereldwijd te automatiseren. 

Ook intern wilde de bank de dienstverlening verbeteren. In 2014 vroeg het inovativ hierbij om hulp. Door slim gebruik te maken van Windows Azure Pack lukte het om de doorlooptijd van uitrol van onder meer SQL-servers terug te brengen van meerdere weken naar enkele uren.

Betere interne dienstverlening
Rabobank werkt met de agile methodiek – in dat kader wilde ze de interne dienstverlening verbeteren. Zo moesten medewerkers makkelijker en sneller kunnen beschikken over extra servercapaciteit. Inovativ implementeerde hiervoor Windows Azure Pack in combinatie met Server Management Automation. Deze zijn via Restfull API’s aan te spreken. Dat stelt medewerkers in staat om zelf extra servercapaciteit te regelen via een online portaal. Het proces – waarvoor vooraf een set van definities werd vastgesteld – verloopt vervolgens geheel geautomatiseerd. Waar mensen voorheen meerdere weken moesten wachten op de extra capaciteit, beschikken ze er nu binnen enkele uren over.

Geslaagd project, mede dankzij de kennis van Microsoft-producten
Henk Jan Boer, teamlead Microsoft-systemen, over de samenwerking: “Vanuit de meerjarenvisie van Rabobank ICT wilden we het Microsoft-platform als interne dienst gaan leveren, met Windows Azure Pack bovenop de bestaande Hyper-V-omgeving. Inovativ deed eerder al succesvolle System Center-projecten bij ons; we vroegen hen ook voor de architectuur van deze oplossing. Hun specialisten helpen ons bij het ontwerp, de bouw en de automatisering van de onderdelen. Mede dankzij hun kennis en hun relatie met Microsoft zetten we samen een succesvol project neer.”

Volautomatische uitrol Windows in 28 landen
Al eerder – in 2008 – koos de bank ervoor om de besturingssystemen op alle werkplekken te vervangen door Windows Vista. Deze uitrol had betrekking op ruim 15.000 medewerkers in 28 landen en moest daarom vlekkeloos en soepel worden uitgevoerd. In samenspraak met Microsoft Nederland koos de Rabobank voor System Center Configuration Manager. Dat bevat de functie Operating System Deployment (OSD), waarmee makkelijk software kan worden geïnstalleerd. De Rabobank vroeg inovativ om de implementatie van de OSD-functie uit te voeren en de instellingen te configureren voor volautomatische uitrol van Windows Vista, ongeacht locatie of medewerker.

Kennisoverdracht
Na een periode van implementatie en testen droeg Inovativ de OSD-functie over aan Rabobank International. Hierbij was veel aandacht voor kennisoverdracht en opbouw. De leden van het interne ICT-projectteam waren vervolgens in staat om zelfstandig de werkplekmigratie uitvoeren.