Waterschap Rijn en IJssel

Waterschap Rijn en IJssel (WRIJ) waarborgt de veiligheid, kwaliteit en beschikbaarheid van water in het landschap. Dat doet het stilletjes achter de schermen – burgers merken er niets van. Wat voor water geldt, geldt ook voor IT: zolang alles goed gaat, is het vanzelfsprekend. De meeste WRIJ-medewerkers merken dan ook niets van de inspanningen van hun IT-afdeling. Microsoft System Center Configuration Manager 2007 (SCCM) en Operation Manager (SCOM) helpen de IT’ers hun werk onzichtbaar te blijven doen.

Bewuste keuze voor Microsoft
Wim Oonk is IT-adviseur bij WRIJ. Samen met systeemnetwerkbeheerders Frank Houweling en Maarten Damen stond hij aan de basis van een nieuw systeem voor monitoring. Na gedegen onderzoek kwam het team uit bij SCOM en SCCM. Die bieden uitgebreide functionaliteit en zijn uitstekend schaalbaar. Doorslag gaf het feit dat het Microsoft-producten betreft – dat garandeert naadloze integratie met bestaande pakketten en sloot bovendien aan bij de aanwezige kennis.

Anticiperen op problemen
Waterbeheer en systeemnetwerkbeheer hebben veel overeenkomsten. Zoals de aandacht voor veiligheid en de onderlinge samenhang. Oonk: “Een klein onderdeel van het netwerk pakken is zinloos, je moet naar het grote geheel kijken. Deze oplossing monitort het complete netwerk. Door de trendrapportages zien we problemen aankomen, dus kunnen we erop anticiperen.” In één oogopslag is de gezondheid van het systeem duidelijk. “We hoeven niet meer handmatig incidenten na te pluizen. In de managementpacks zit veel intelligentie. En Microsoft investeert veel in nieuwe managementpacks. We weten dus zeker dat we bij de tijd blijven,” aldus Damen.

Eigen rol WRIJ
De IT’ers van WRIJ vielen op door hun grote inzet en hoge kennisniveau. Dat kwam goed van pas bij de finetuning. Houweling: “Na installatie hebben we de managementpacks zelf ingeregeld. Een flinke kluif werk. Gelukkig kregen we on the job training van inovativ. Ze zijn een enthousiaste club waar we een goede klik mee hebben. Dat we ons er uitgebreid in hebben verdiept betaalt zich trouwens zeker terug.”

Primaire processen worden ondersteund
De voordelen van het nieuwe systeem waren evident: “Gebruikers hebben geen last meer van software-installatie of -updates,” aldus Houweling. “Ik weet nog dat we vroeger eens Office moesten uitrollen, de hele organisatie lag plat. Nu gebeurt het ’s nachts.” Ook voor de veiligheid bood het pakket meerwaarde. Oonk: “We worden bij incidenten gewaarschuwd per sms en kunnen direct maatregelen nemen. Het systeem ondersteunt de primaire processen van WRIJ. Zo vindt controle van onze waterzuiveringen deels op afstand plaats. Dan moet het netwerk wel werken.” Damen: “Eigenlijk zitten de voordelen voor gebruikers vooral onder water, ze merken er niets van.”

Water blijft stromen
WRIJ rolde na SCOM en SCCM ook System Center Service Manager (SCSM) uit. Oonk: “Een logische volgende stap. Ook dat is onderdeel van de Microsoft Suite, licentietechnisch erg gunstig. Met SCSM verbeteren we de dienstverlening binnen de organisatie nog verder. Voor WRIJ moet het perfect zijn, we kunnen ons geen downtime veroorloven. Want zoals we hier wel eens zeggen: het water blijft stromen.”