Terug naar system center

Data Protection Manager

Hoewel Backup & Restore nooit een populair thema is geweest, kunnen we er toch niet onder uit. De kostbare informatie die ligt opgeslagen binnen de diverse storage systemen vormt de levensader van menig bedrijf en organisatie. Met System Center 2012 R2 Data Protection Manager wordt dataprotectie en vooral recovery wel erg eenvoudig gemaakt, zelfs wanneer er sprake is van een ramp waarbij de volledige server, virtuele machine, database, mailbox, farm of zelfs het complete datacenter is betrokken.

Vierde generatie

DPM is inmiddels de 4e generatie software sinds Microsoft besloot actief te worden in de wereld van Data Protectie. Met name daar waar het grootste deel van de systemen en applicaties op basis van Microsoft Windows zijn gebaseerd is DPM een uitstekende kandidaat. Nu DPM standaard deel uitmaakt van System Center 2012, loont het zeker de moeite om het product eens uit te proberen. Het zal u echt verbazen hoe intuïtief de software omgaat met de verschillende Microsoft ‘workloads’ zoals Windows 2008, 2008R2, Windows 8 en Windows Server 2012. Vitale systemen voor uw organisatie, zoals Active Directory, SQL Server, Exchange, SharePoint, Dynamics maar ook SAP op basis van SQL Server kunnen perfect worden beschermd.

Snel en eenvoudig
Wat DPM uniek maakt is dat het vanaf de grond is geschreven voor Backup to Disk. Veel van de klassieke backupprogramma’s zijn ontwikkeld voor directe Backup to Tape en hadden jarenlang problemen met open files en per applicatietype verschillende agents. DPM houdt het simpel. Er is slechts één ‘Data Protection’ agent voor alle versies en applicaties van Windows en die laat zich eenvoudig installeren (agent push vanuit VMM, agent pull vanuit te beschermen server, via Configuration Manager of standaard opgenomen in het OS image).

Volume Shadow Copy Services
DPM maakt gebruik van het Volume Shadow Copy Services (VSS) framework dat met de komst van Windows 2003 werd geïntroduceerd. Na een korte aarzeling werd VSS zeer breed omarmd door de IT-industrie. Vrijwel all backup-software voor Windows (applicaties) biedt support voor VSS. Volume Shadow Copy Services coördineert tussen VSS requestors (backup-applicatie), VSS writers (SQL, Exchange, Hyper-V, DHCP, WMI en vele anderen) en VSS providers (het software- of hardwarecomponent dat de feitelijke shadow copy maakt). Kort gezegd zorgt VSS ervoor dat een volledig betrouwbare backup kan worden gemaakt van de betreffende data. Er is een garantie dat alle databuffers zijn geleegd en dat de applicatie tot rust is gekomen op het moment dat de ‘foto’ wordt gemaakt.
 
Protection Group
DPM maakt in principe maar één keer een volledige backup van een data volume, een database, een mailbox store of een SharePoint farm. Dat is het moment waarop de server in een Protection Group wordt opgenomen. Er wordt een zogenaamde Replica gemaakt van de betreffende databron waarbij alle data wordt gekopieerd naar een zogenaamd Replica volume op het disk-subsysteem van de DPM server. Vervolgens worden er daarna alleen nog delta’s gesynchroniseerd tussen productieserver en DPM server. Dit zijn de verschillende foto’s, de ‘point-in-time’ backups, die we in VSS termen aanduiden met ‘shadow copies’ en in DPM bekend staan als ‘Recovery Points’. In geval van data volumes en virtual machine images wordt gebruik gemaakt van block level snapshots.
 
Recovery Point
Bij transactionele systemen zoals Exchange en SQL Server worden per vast te stellen tijdinterval alleen de gewijzigde transactielogs gesynchroniseerd. Dat gaat erg snel en heel efficiënt. Het belangrijkste is dat je bij deze laatste systemen eenvoudig terug kunt bladeren in de tijd. De beheerder hoeft zich geen zorgen te maken over verloren data of gemiste logbestanden. Een DPM Recovery kan automatisch het laatste Recovery Point van een Exchange database terugzetten en zelfstandig een roll forward doen van de nog aanwezige transactielogs op disk. Natuurlijk kan ook terug worden gevallen op de backup van 1 of meerdere dagen geleden, bijvoorbeeld na een virusuitbraak of een te laat ontdekte bug in de software of corruptie van een database.
 
Gemakkelijk
DPM is geen ingewikkeld product om te installeren of te gebruiken. Waar wel wat hulp bij nodig is, is het maken van een plan. Voorafgaand doen wij een assessment van de te beschermen servers en applicaties en geven een concrete invulling voor de diverse functionele eisen en wensen. Daarbij wordt goed gekeken naar de Recovery Point (RPO)- en Recovery Time (RTO)-doelstellingen voor de verschillende onderdelen van de dataprotectie-oplossing. Er wordt een berekening gemaakt van het benodigde aantal DPM servers plus de disk en tape resources om de data zowel voor de korte als de lange termijn te beschermen. Tevens kan zorg worden gedragen voor installatie van DPM 2012 en integratie met de andere System Center 2012-onderdelen
 
Windows Azure Backups
Back-up data hoeft niet langer binnen het datacenter te blijven en kan met behulp van Windows Azure Backups naar de Cloud worden weggeschreven. De behoefte voor Tape komt hiermee grotendeels te vervallen als het aankomt op het offsite bewaren van data.