Terug naar system center

Operations manager

Een gedegen opvolger van System Center Operations Manager 2007 R2 – zo kun je System Center 2012 R2 Operations Manager (SCOM) gerust noemen. De nieuwe release heeft diverse mooie uitbreidingen, zoals Fabric Monitoring, Network Monitoring en Dashboards. Alle reden dus om over te stappen.

Afscheid van Root Management Server
Wie onder de motorkap van SCOM 2012 R2 kijkt, ziet direct aanzienlijke veranderingen. Cruciale workflows als Health Rollup en Group Calculation zijn geoptimaliseerd. Hierdoor is de performance aanzienlijk verbeterd. Deze aanpassingen aan de infra waren nodig om definitief afscheid te kunnen nemen van de Root Management Server (RMS). Vanaf nu dus geen Single point of failure, Performance bottleneck, high end server of instabiele clusteroplossingen meer. SCOM verdeelt de workflows automatisch over resource pools bestaande uit één of meerdere managementservers. Mocht een managementserver onverhoopt toch uitvallen, dan zullen de workflows simpelweg door een andere server in de pool worden overgenomen. Hierdoor is SCOM prima inzetbaar op een virtueel platform; iets dat de high availability en schaalbaarheid zeker ten goede komt.
 
Makkelijke upgrade en set-up
Ondanks het feit dat de infra binnen SCOM geheel vernieuwd is, heeft men veel aandacht besteed aan de upgrade van 2007 R2 naar 2012. Voldoen componenten aan de vereisten voor 2012, dan brengt een in-place upgrade ze naar 2012. U hoeft daarvoor dus geen lastige upgrade-projecten uit te voeren. Omdat ook de set-up aanzienlijk is vereenvoudigd, duurt het toevoegen van een extra managementserver aan de resource pool slechts enkele minuten. De oplossing is dus veel dynamischer geworden.
 
Network Monitoring tot in detail
Met SCOM 2012 R2 zijn we nu ook in staat om uw netwerkcomponenten tot in detail te monitoren. Iets dat tot voor kort alleen mogelijk was met 3rd partyoplossingen zit nu standaard in SCOM 2012 R2. Dat brengt dankzij de nieuwe, intelligente discovery rules met één enkele discovery rule uw gehele netwerk in kaart. Van de switch port tot de netwerkkaart in de server. Het vicinity dashboard geeft u een overzicht van iedere individuele netwerkcomponent en hoe deze gekoppeld is aan servers en andere netwerkcomponenten. Zo heeft u een gedetailleerd overzicht van de netwerklaag ín uw datacenter én daarbuiten.
 
Duidelijke diagnose met Performance Monitoring
Een andere uitbreiding in SCOM 2012 R2 is Performance Monitoring. Deze uitbreiding is gebaseerd op de voormalige Avicode oplossing voor .Net, dat sinds vorig jaar eigendom is van Microsoft. Deze oplossing maakt het mogelijk om niet alleen uw bedrijfskritische .NETapplicaties te monitoren, maar ook uw JEE-webapplicaties en Windows Azure Cloud-oplossingen. Naast het monitoren van de health state van deze applicaties kunt u ook uitgebreide diagnoses uitvoeren om eventuele health- of performanceproblemen te analyseren.
 
Dashboards creëren overzicht
Een veelgevraagde uitbreiding is de mogelijkheid van gedetailleerde dashboards die de algemene health state van het datacenter laten zien. Waren daar hiervoor 3rd party-oplossingen nodig, nu zitten de voorzieningen standaard in SCOM 2012 R2. De dashboards zijn gebaseerd op zogenaamde widgets; die tonen op overzichtelijke wijze uw bedrijfskritische applicaties. Denk hierbij aan een overview dashboard met health state, performance en alerting. De dashboards worden aangeboden in de volledige console, web console of SharePoint webparts. U toont eenvoudig uw kritische applicaties op één scherm.
 
Website monitoring vanuit Microsoft Azure
Kritieke website kunnen nu vanuit Azure gemonitord worden met de nieuwe SCOM 2012 R2 feature Global Service Monitoring. Hiermee wordt monitoring van buiten de eigen infrastructuur een mogelijkheid en daarmee worden website echt end to end gecontroleerd op juiste werking.
 
Verbeterde Applicatie performance monitoring
De mogelijkheden voor het monitoren van applicaties is verder uitgebreid. Naast .NET is het nu ook mogelijk Java applicaties te monitoren. SCOM is nu ook te integreren met Microsoft Team Foundation Server zodat SCOM alert op applicatie performance automatisch taken worden binnen TFS. Het wordt hiermee inzichtelijk waar de bottlenecks zitten in de code en is de programmeur sneller op de hoogte en in staat dit probleem op te lossen.
 
Microsoft Private Cloud
Naast de verbeteringen aan Operations Manager zelf is er ook veel aandacht besteed aan de communicatie met de overige System Center 2012 R2-producten. Dit maakt dat u met SCOM 2012 R2 de sleutel in handen heeft tot het monitoren van zowel uw datacenter als uw private en public Cloud-oplossingen.