System Center Orchstrator, de opvolger van het door Microsoft in december 2009 gekochte Opalis, is dé tool om de System Center Suite mee te verbinden en taken die nu handmatig gebeuren te automatiseren. Daarnaast kan het nog veel meer. Door naar de processen binnen een organisatie te kijken en daarin de business services te onderscheiden, kan er ook op die laag geautomatiseerd worden. Door te automatiseren op proces en op technische uitvoering zullen service en diensten waarvan de realisatie voorheen weken duurden, nu binnen uren en soms zelfs binnen enkele minuten werkelijkheid zijn. Zonder dat iemand er met zijn handen aan zit!

De directe voordelen zijn:
• Geen fouten door verkeerde bediening
• Eenvoudig beheer door standaardisatie
• Verhoogde snelheid van te leveren diensten
• Goedkoper beheer door minder handmatige taken
• Eerste stap naar geautomatiseerde Self-Service in samenwerking met System Center Service Manager 2012

Brandjes blussen is verleden tijd
Vanuit deze set wordt het realiseren van een Private Cloud wel heel eenvoudig. Wel is het zo dat, hoewel de omgeving aanwezig is, het resultaat wordt bepaald door de invulling. Na de installatie van SCOrch staat er namelijk alleen een lege omgeving met al deze mogelijkheden, maar het geautomatiseerde proces ontbreekt dan nog.

Vanuit onze ervaring weten we dat er direct na de implementatie een proces ingericht moet worden voor het automatiseren van de taken binnen SCOrch. Dit proces wordt de rode draad door alle IT-volwassenheidsmodellen, zoals bijvoorbeeld het IO-model. In dit proces zullen de eerste zaken geautomatiseerd worden. Zo zal er een start gemaakt worden met het vereenvoudigen van het werk van de IT-administrators. Zij zullen zich weer kunnen richten op de IT-dienstverlening en het verbeteren hiervan, zonder te verzanden in het blussen van brandjes.
 
Nog nooit zo eenvoudig
Buiten dit proces werkt Microsoft natuurlijk al aan de volgende laag van dit model. Onlangs heeft zij het System Center Cloud Services Proces Pack uitgebracht. Dit bevat het volledige System Center Service Manager Management Pack voor de aangeboden cloud-service, alsmede de SCOrch-runbooks om de taken uit te voeren en te zorgen voor integratie met het proces. Het aanmaken, wijzigen en verwijderen van een door Self-Service aangemaakte virtual machine welk in het proces geborgd is, was nog nooit zo eenvoudig.
 
Wij nodigen u van harte uit zelf eens te kijken welke dagelijkse handmatige handelingen binnen uw organisatie wellicht geautomatiseerd kunnen worden. Uiteraard kijken en denken graag met u mee.